Het Huis van Alijn vernieuwt en is gesloten van 1.10 t.e.m. 15.12.2017 – meer info

5 jaar KASK in het museum

door Marie Vandecaveye

 

KASK-studenten animeren, illustreren en inspireren het Huis van Alijn

 

 

Al vijf jaar lang dompelen masterstudenten van het KASK zich onder in de collectie van het Huis van Alijn. Wat begon als een podium voor studenten animatiefilm op Museumnacht is uitgegroeid tot een vaste waarde.

 

 

 

 

Animatiefilm met footage van de expo’s En Avant Marche! (2012), Terug van de kermis (2015), De Zesdaagse (2015) en Homeless Movies (2016). Ook de kleuren van de jaren 80 met Tijd voor 80 (2013) en Het geluid van de dingen (2014) dienden als montage- en inspiratiemateriaal. Meer dan twintig films kregen de afgelopen vijf jaar een plek in het museum en zijn nu samengebracht in de mini-expo KASK animeert HUIS VAN ALIJN.

 

(c) Michiel Devijver

KASK-studenten animeren niet alleen in het museum, ook illustratoren gingen er aan de slag. Voor  het Huis van Alijn zijn het boeiende tijden. Achter de schermen werken we dit jaar aan een vernieuwde vaste museumpresentatie die midden december opent. Meer dan ooit wil het Huis van Alijn gewoontes, tradities en rituelen blootleggen die herinneren aan andere tijden, plaatsen en dingen die (n)ooit voorbijgaan.

Maar waarom wachten tot december om de krijtlijnen van deze vernieuwing met het publiek te delen? We vroegen drie masterstudenten Grafisch Ontwerp – Illustratie om deze lijnen uit te tekenen. Ze kregen van ons een lijstje met woorden die voor de vernieuwing belangrijk zijn, en voor de rest carte blanche. Het resultaat is een museumkamer die de geest van het huis en de vernieuwing ademt.

 

(c) Michiel Devijver

Door uiteenlopende media en visies van een diverse studentengroep een plek te geven in het museum stimuleren we de bezoekers om verder en breder te kijken. Het triggert de verbeelding en zet aan tot reflectie over de thema’s van het museum, over cultuur en maatschappij.  Er ontstaat een wereld van persoonlijke interpretaties van de museumcollectie en –thematiek.

 

(c) Michiel Devijver

Voor de studenten is het een eerste brug naar de praktijk. Wat zijn de vertoningsmogelijkheden in een museale context? Wat brengen de geanimeerde one-minute montages of tekeningen teweeg bij de bezoekers? De studenten toetsen hun ervaringen af en voeden zo hun eigen praktijk en vormentaal.

 

Het werk van de KASK-studenten is nog tot en met 30 september te zien in het Huis van Alijn!

 

Met veel dank aan KASK/School of Arts van de Hogent, in het bijzonder: Sara Mertens, Sarah Hambrouck, Idania Spruit (studenten Grafisch Ontwerp – Illustratie); Daylen Chiang, Ellen De Vos, Fran Van Gysegem, Laura Ibañez Lopez, Quinten De Meyere, Joke Van den hof, Jasmijn Cedee, Emily Lefebvre, Yorick Van de Walle, Simon Lynen, Vincent Lynen, Sine Özbilge, Jiyun Zhang, Yuri Legiest, Franco Geens, Nina Kononova, Nienke Deutz, Diane Rabreau (studenten animatie); Jean-Marie Demeyer (docent animatie); Gerard Herman (docent illustratie).