Het Huis van Alijn vernieuwt en is gesloten van 1.10 t.e.m. 15.12.2017 – meer info

Juni 2010

Hulde aan de primus!

door Sarah Eloy

Met het einde van het schooljaar blikken we even terug op de tentoonstelling van vorig jaar Uit het fotoalbum: morgen komt de schoolfotograaf. Daar kregen ook de studioportretten van de vroegere 'primussen' een plek. Geen beter moment om hier even een blik op te werpen dan het einde van het schooljaar 2009-2010! Nu maakt het allemaal niet veel uit wie de eerste is van de klas, maar dat was vroeger wel even anders..

Proficiat aan onze collega's !

door Sylvie Dhaene
Trefwoorden:

Het was lang geleden dat we nog eens een officiële proclamatie mochten bijwonen. Plaats van afspraak was het Centrum voor Kunst en Cultuur (Caermersklooster) en de gelegenheid was bijzonder: de eerste lichting museumgidsen in Vlaanderen is afgestudeerd!

Winters na de oorlog

door Gerda Dendooven

De winters waren vroeger kouder, zegt men.
Met veel sneeuw en dichtgevroren vijvers vol vrolijkheid.
Het waren echte winters.

Daniella Somers bezocht vandaag de expo ‘Dat is boks!’. Zij is een echte boksgrootheid en veroverde meermaals de hoogste titel in de bokssport. Als enige Belgische ooit slaagde ze er in wereldkampioen te worden. De eerste keer werd ze wereldkampioene in 1995. De gordel die ze toen kreeg is een van de boksmemorabilia die op de expo ‘Dat is boks!’ te zien is. Nog tot 4 juli in het Huis van Alijn.

Gent in bewegend beeld

door Sarah Eloy

Juni wordt volgens de kalender van de katholieke kerk ook wel de ‘Heilig Hartmaand’ genoemd. Het hoogfeest van het Heilig Hart wordt gevierd op de derde vrijdag na Pinksteren, dus meestal ergens in juni.
In de laatste publicatie van het museum Gent in bewegend beeld, staat er een filmpje van een Heilig Hartviering in Sint-Amandsberg, in 1938.

de zwarte bakelieten telefoon

door Karel Cole

Wie herinnert zich niet de zwarte bakelieten telefoon? Vrijwel iedereen herkent een pictogram van de piramidevormige telefoon met de hoorn bovenop en de draaischijf. Meer dan vijfenvijftig jaar heeft dit model standgehouden. Tot in de sixties was dat meestal een zwart bakelieten toestel. Niet enkel die klassieke vorm, ook het materiaal bakeliet van de telefoon behoort tot ons collectief geheugen.

De badpakken special

door Johan De Vos

groepsportret aan strand

Naast de circustent

door André De Poorter

foto circus Van Bever

22 juni 1952

door Sarah Eloy
Trefwoorden:

Op 22 juni 1952 – vandaag 58 jaar geleden – deed Koning Boudewijn zijn Blijde Intrede in Gent. Destijds was dit een heugelijke gebeurtenis in de stad, met massa’s volk op het parcours waarlangs de chique slee met de koning voorbij schreed. Ook In de collectie bewegend beeld van het museum zijn hier enkele filmpjes van bewaard.

Belgische vlag

Het wordt zomer... Zonnen in de jaren 50 en 60

door Els Veraverbeke

21 juni, vandaag begint de zomer. Om echt te ‘zomeren’ moeten we nog even wachten, maar er zijn goede vooruitzichten. De grote vakantie zou schitterend beginnen, aldus het weerbericht deze morgen. Het is pas echt zomer bij zwoele temperaturen, een blauwe hemel en een stralende zon.