Het Huis van Alijn vernieuwt en is gesloten van 1.10 t.e.m. 15.12.2017 – meer info

juli 2010

Op summer school

door Wendy Van Hoorde

Deze zomer ging in Antwerpen de eerste editie van de ‘Summer School in Cultural Management’ van start. Vijf dagen, van 1 tot 7 juli, nam ik, samen met studenten en museummedewerkers uit binnen- en buitenland, plaats in een aula aan de Universiteit Antwerpen.

Charlie Wyma

door André De Poorter

Charlie (Charles) Wyma was één van die zeldzame artiesten die hun eigen naam ook als artiestennaam gebruikte. Hij werd geboren te Schaarbeek in 1917 in een gezin dat tot de kermisbranche behoorde. De familie, die reeds 150 jaar geleden hier de kermissen bezocht, zou oorspronkelijk uit Polen afkomstig zijn.

foto Charlie Wyma

Water en fantasie

door Gerda Dendooven

Mijn moeder had twee ijzeren kuipen.
Een grote en een kleine. Daarin deed ze de was die ze daarna in de warme wind liet drogen aan de waslijn die onze tuin in tweeën sneed. Als slappe ledematen dansten de jurken en broeken, de sokken en de onderbroeken vrolijk aan de lijn. Ik keek er graag naar.

Onlangs was een merkwaardig bericht te lezen in de krant: T-shirts met 'The kingdom of Belgium' duiken op in China.

En we zijn begonnen!

door Sarah Eloy
Trefwoorden:

Vrijdagavond vond de vooropening plaats van de Gentse Feesten. Daarnaast was er ook de opening van een nieuwe tentoonstelling in het Huis van Alijn.

In de opnamestudio

door Sarah Eloy
Trefwoorden:

Deze vrijdag opent de derde fototentoonstelling in onze reeks “Uit het fotoalbum”. Na huisdieren in het familiealbum en schoolfotografie werpen we nu een blik op vakantiefoto’s. En deze keer komen niet alleen foto’s aan bod. In het filmarchief van het Huis van Alijn zitten honderden vakantiefilmpjes. Wie een filmcamera in huis had, pakte deze ook mee in de valiezen.

Feest in de Tulpstraat

door Sylvie Dhaene

Gisteren was het de Vlaamse Feestdag. Steden en gemeenten organiseren voor hun inwoners feesten en plechtigheden. 11 juli is orgelpunt van de 11-daagse Vlaanderen Feest! De voorbije dagen waren buurtbewoners, lokale verenigingen en -comités in de weer op straat- en wijkfestiviteiten, al dan niet met voetbalschermen erbij. Vandaag kunnen we daar feestcheques voor krijgen. Dat was 50 jaar geleden wel anders. Het plezier was er niet minder om.

Vierdubbele aandacht

door Johan De Vos
Trefwoorden:

Foto’s zijn er niet alleen om te bekijken, vaak is ook ‘de daad van het fotograferen’ belangrijk. Het is een ceremonieel dat hoort bij de grote momenten.

Slangenmens Ré-Vanda

door André De Poorter

Moesten de op deze foto afgebeelde heer en dame nog leven dan zouden ze nu respectievelijk 97 en 95 jaar oud zijn. Het betreft slangenmens Ré-Vanda, die eigenlijk René Van Damme heette, en partner Lisette Colson. Met deze franstalige Brusselaar had ik in 1996 een ontmoeting in een café aan het Flageyplein te Elsene, niet zover van zijn woning waar naast de deur nog een plaatje hing met zijn artiestennaam.

Mooie dagen...

door Sarah Eloy

Sinds vorige week maandag kan je elke ochtend tussen 10u en 12u terecht bij radio 2voor hun zomerprogramma 'Mooie dagen'. Met een nostalgische knipoog blikken ze terug op vroegere zomers en kijken ze naar deze zomeractiviteiten. Een vaste rubriek is de ‘vakantiefoto van Mooie dagen’. Iedereen heeft wel een leuke, treffende, nooit-meer-te-vergeten herinnering aan vroegere vakanties. Van de eerste keer dat je het vliegtuig nam in de jaren 60 tot sneeuw op een vakantieplek waar het al in 100 jaar niet had gesneeuwd. Naar deze herinneringen, met bijhorende foto zijn ze op zoek bij radio 2. Elke dag vertelt iemand zijn of haar reisverhaal.

hier niet aankomen