Het Huis van Alijn vernieuwt en is gesloten van 1.10 t.e.m. 15.12.2017 – meer info

Augustus 2010

Een dag op de tentoonstelling...

door Sarah Eloy

Zoals we in artikels over de fotoexpo aankondigden, werken wij de hele duur van de tentoonstelling in de ruimte zelf. Ikzelf zat er de eerste dagen een beetje onwennig bij. Vreemd om je werkplek opeens tussen de bezoekers te hebben.

in de tentoonstelling

De plant

door Johan De Vos

communicant jaren 70

Breien is hip! Ook in het Huis van Alijn..

door Els Veraverbeke
Trefwoorden:

De voorbije jaren is het wellicht ook u opgevallen: breien en naaien is hip. Zelf kleren maken was vroeger noodzaak en werd in de jaren 60-70 een leuke hobby. Net zoals de modetrends en interieurspulletjes uit die periode is ook het handwerk helemaal terug. Recent kwam zelfs in het nieuws dat het aantal shops van winkelketens gespecialiseerd in handwerk de komende jaren zal toenemen. Veel kleine merceriewinkels zijn afgelopen decennia verdwenen, maar nu lijkt er een revival.

Zeldzame circuslithos

door André De Poorter

Lithos van Belgische circusartiesten zijn zeldzaam. Meestal konden enkel artiesten die een internationale carrière uitbouwden zich de aanschaf ervan veroorloven, want dergelijke steendrukken waren duur.
Van deze in éénkleurige litho, rond 1915 gedrukt bij Ch. Gilles-Fretin te Gent, zijn er nogal wat exemplaren overgebleven. We kunnen ervan uitgaan dat slangenmens Achillio er tijdens zijn actieve carrière slechts weinige van heeft gebruikt en ze vele jaren later is beginnen uitdelen aan vrienden en kennissen.

affiche Achillio

Koketteren op het strand anno 1900

door Sarah Eloy

De huidige tentoonstelling 't Is vakantie! in de reeks 'Uit het fotoalbum' toont hoofdzakelijk foto's van alledaagse vakantiegangers die hun eigen reiservaringen in beeld brengen. De tentoonstelling is het ideale moment om ook een andere reeks vakantiefoto's in de spotlights te zetten. In het fotoarchief van het Huis van Alijn zit de collectie Vander Haeghen. De glasplaten van deze Gentse fotograaf bevatten een aantal beelden genomen aan de kust. Deze foto’s geven een impressie van de zeden en gewoonten aan het strand zo’n honderd jaar geleden.

Een sprong vooruit

door Johan De Vos
Trefwoorden:

gezin op Expo 58

Foto’s van de jaren vijftig lijken vaak moderner dan die van de jaren 80 of 90. In 1954 was het mode om vooruit te zijn op zijn tijd. Het liefst hadden de mensen toen een tijdsprong gemaakt van 50 jaar. Tot nu ongeveer. Het was een vlucht vooruit, weg van de grauwe oorlog.

Boxcamera's met een rolfilm dat waren in de jaren vijftig en zestig heel dikwijls de Click en de Clack van Agfa.

The Great British Home Movie Roadshow

door Sylvie Dhaene
Trefwoorden:

Zwart water, gekleurde zinnen

door Gerda Dendooven

Water in oude filmpjes ziet er gevaarlijk uit.
Het lijkt onmetelijk diep.
Niemand weet wat daar beneden ligt te loeren onder die kolkende golfslag.

Don Juan op den ijzerdraad

door André De Poorter

De beide foto’s werden genomen in 1943 op het podium van het theatertentje van de familie Snouwaert dat toen te Eine stond opgesteld. Op één van de foto's demonstreert de toen 18-jarige debuterende artiest Adriaan Boon (1925-1986) zijn kunsten als ‘Don Juan op den ijzerdraad’. Zo werd hij in elk geval aangekondigd in het programma!

hier niet aankomen