Het Huis van Alijn vernieuwt en is gesloten van 1.10 t.e.m. 15.12.2017 – meer info

september 2010

Nog een snoepje?

door Hanne Delodder
Trefwoorden:

De snoepen uit grootmoeders tijd zijn toch wel de lekkerste. We bewaren er dan ook een mondvol zoete, zure, munt- of andere herinneringen aan. Snoep met een traditie dus. Journalisten Robert Declerck en Margit Sarbogardi gingen ernaar op zoek en schreven voor jonge en oude snoepers een lekker nostalgisch boek over onze snoeptradities. Davidsfonds uitgeverij stelde het boek ‘Nog een snoepje?’ op 29 september in het Huis van Alijn aan de pers voor.

Op een nacht kwam Hendrik van Alijn langs het slaapkamerraam van Marieke gevlogen. “Hé, pssst! Slaap je al? Ik zoek iemand om een beeldend atelier te starten in mijn museum” zei Hendrik. “Nou, daar heb ik wel zin in.” zei Marieke. Toen vloog Hendrik naar de Academie voor Beeldende Kunsten. Ook de directeur vond het een uitstekend plan. En zo geschiedde.

Duizendpoot Dominique Tondeurs

door André De Poorter

Eén van de veelzijdigste artiesten die we ooit gekend hebben in ons land was ongetwijfeld Dominique Tondeurs (1918-1983), zoon van een circusdirecteur. Deze vier foto’s tonen hem in vier diverse disciplines met evenwicht op éénwieler, komische fietacrobatie, leeuwendressuur en als cowboy te paard.

Muggenbeet

door Johan De Vos

vier kinderen op strand

Een bravekindjesfoto. Op dat moment was de verbeelding nog niet aan de macht. Bij deze foto zijn de meisjes veel meisje en de jongens een klein beetje jongen. De volgorde van links naar rechts: de zandberg met de plastic windmolencombinatie, meisje, jongen, meisje, jongen. In de achtergrond de zee, het strand en andere kinderen in verspreide slagorde.

De lucht in!

door Hanne Delodder

Een Gentse cultuurmarkt,  een zoektocht naar Millecroquettes, een grote fles helium, een doos met ballonnen en een Alijn-Mobiel.

Sensationele circusacts in Gent

door André De Poorter

Gustaaf Demuynck zorgde er steeds voor dat hij goede nummers had wanneer hij een stad bezocht. Zeker in Gent, waar hij geboren was en ook steeds heeft gewoond. Van 1948 tot 1961 stond zijn tent tijdens de Halfvastenfoor opgesteld op het Sint-Pietersplein, kant Sint-Pietersnieuwstraat.

Bolling voor vrouwen

door Gerda Dendooven
Trefwoorden:

Feesten waren vroeger vrolijker.
Zo lijkt het toch als ik diep in mijn geheugen kijk.
Je had de tafel van de vloekende nonkels. Daar ging het nogal luid aan toe. Terwijl ze een kaartje legden, smeerden ze hun hese kelen met liters bier en jenever.
En je had de hoek van de komerende tantes. Vastgeplakt op hun stoel, maar met tongen die nooit stilstonden. Koffie en taart hielden hen nog enigszins in toom.

filmstill F2439

Proficiat Emma!

door Sylvie Dhaene

De hele zomervakantie lang werd door enthousiaste Vliegfans in het Huis van Alijn lustig op schatten gejaagd. Huisspookje Hendrik had zijn vriend Vlieg uitgenodigd om in het museum een schatkist te komen verstoppen. En daar waren veel kinderen wel heel blij mee!

Tuupe Tegoare!

door Sylvie Dhaene
Trefwoorden:

Zo klinkt de leuze van de Vrienden van het Huis van Alijn sinds de eerste dag van de oprichting. In de loop van die 12 jaar zijn de museumvrienden al aardig aangegroeid. Wat begon als een clubje van een tiental vrijwilligers is vandaag een ledenorganisatie van om en bij de 600 vrienden.

Les Dougall's

door André De Poorter

Op deze prachtige foto uit omstreeks 1967, genomen in de studio van fotograaf Sponner in Wenen, zien we het duo Les Dougall’s in volle actie. We bemerken Viviane Chabre (° 1943) die met drie kegels jongleert. Haar echtgenoot Ervin Steiner springt over haar door zich met beide handen op haar schouders af te duwen en zonder onderbreking de drie kegels over te nemen en verder te jongleren.