Het Huis van Alijn vernieuwt en is gesloten van 1.10 t.e.m. 15.12.2017 – meer info

november 2010

Circus op de jaarmarkt

door André De Poorter

Op 12 november kende Sint-Lievens-Houtem weer zijn jaarlijkse grote wintermarkt met vele duizende bezoekers. Deze jaarmarkt, in feite bestaande uit de keuring en verkoop van paarden en vee, gaat al terug tot de Middeleeuwen. Bij zo een jaarmarkt hoort natuurlijk ook eten, drinken en een kermis. Niet alleen attracties en spel- en eetkramen vulden vroeger het kermisplein, maar ook foortheaters, bokstenten en een circus.

circus Tondeurs

Over kookboeken

door freddy tyberghein

“Het begon allemaal met één kookboek”: klinkt hier toch wel erg cliché. Ik hou van de geur van gestoofde ui-look–tijm-in-olijfolie-mengsel, ik hou van leuke tekeningen en dan val je op een zonnige boekenmorgen voor de charmes van Popote, de mollige Liebig keukenprinses.

Soulfood

door freddy tyberghein

Nu de herfst gretig om zich heen grijpt en de dagen gesloten blijven lijkt me dit een goed moment om het over soulfood te hebben. Welk gerechtje brengt kleur tijdens een te grijze dag, welke schotel verdrijft een somber gemoed, haalt de loden mantel van jouw schouders?

Culinair orgasme

door freddy tyberghein

De soep is lauw,
gekruid door een janet
-zeker niet wow-
en te koud op tafel gezet.

Koken is een serieuze zaak

door freddy tyberghein

Na de oorlogsjaren van 1914-18 trok het normale leven zich weer op gang. Tal van voedingsproducenten begonnen aan de herovering van hun markaandeel. Hoe kon je na die sombere jaren opnieuw reclame maken voor een bouillonblokje, hoe kon je huismoeders overtuigen om te kiezen voor jouw pasta of bakpoeder?

John Bultinck

door freddy tyberghein

Rond het hoofd der mediabonzen heeft zich met de tijd een grote stoomwolk gevormd, komend uit al die dampende kookpotten. Hoe meer koks de televisiekeukens bevolken, hoe minder het nog met koken te maken heeft.

Met de hand geschreven

door freddy tyberghein

Geen ander boek neemt meer deel aan het gezinsleven dan een kookboek. Het is een verzamelboek voor alles en nog wat. Verjaardagen, etentjes en familiefeesten, laten hun sporen na. Je vindt er van alles in terug van facturen tot kinderfoto’s of liefdesbrieven toe. Vele huismoeders hielden er hun eigen kookschrift op na, eenvoudige notaboekjes of mooie schriften, in zwierige letters geschreven of haastig neergepend.

Dagedac dagedac

door freddy tyberghein

Ik houd er van om iets bewerkelijks klaar te maken, iets waarbij je kunt kloppen of snijden, mengen, slaan of roeren. Iets waarbij men hóórt dat je aan het koken bent. Om die reden maak ik graag een sabayon klaar. Zoals veel lekkers vindt deze bereiding haar oorsprong in Italië. Ooit las ik dat er doodstraf stond op het doorvertellen van het recept. “Si non è vero è ben trovato”.

Over koks en keukens

door freddy tyberghein

Vandaag zijn hedendaagse chefs echte vedetten geworden. Ze worden tot de beau monde gerekend waartoe ook filmsterren en voetballers behoren. Ze worden gekleed door grote ontwerpers en verschijnen zelfs in moderubrieken. Terecht kunnen ze vandaag genieten van succes als gevolg van hun hard labeur, talent en doorzettingsvermogen.

Een Boon voor eten

door freddy tyberghein

Ik heb het over Louis Paul Boon. Misschien een flauwe woordspeling. Goed, ik pleit schuldig. Maar als iemand één kookboek geschreven heeft dat voldoet aan het principe; goesting krijgen door er in te lezen, dan is hij het wel.

hier niet aankomen