Het Huis van Alijn vernieuwt en is gesloten van 1.10 t.e.m. 15.12.2017 – meer info

december 2010

winter wonderland

door Sarah Eloy

Sneeuw blijft iets wonderlijks! ’s Ochtends wakker worden met een smetteloos wit tapijt. De laatste weken werden we in België reeds verwend (of gestraft volgens sommigen). Aan de koudste winters van de vorige eeuw, met veel sneeuw en bevroren binnenwaters, kunnen we nog niet tippen. Getuige daarvan zijn de talrijke winterpret-familiebeelden vanaf de jaren 40 in onze digitale filmcollectie.

Kerstavond

door Gerda Dendooven

O, heerlijk Kerstfeest, met zijn bruingebakken kalkoenbillen en foute cadeau’s. 25 december, de enige dag in het jaar waarop alles vrolijker, wolliger en minder stekelig voelt. Behalve de dennenboom en je schoonmoeder.

Scheef

door Johan De Vos

portret meisje, jaren 60

Roger Novaro, het ga je goed

door André De Poorter

Enkele dagen geleden hoorden we vertellen dat circusartiest Roger Novaro ziek was, en vanmorgen 16 december lazen we in de krant dat hij was overleden. Hij zou op de laatste dag van het jaar 88 jaar geworden zijn. Eigenlijk noemde hij Roger Bruggeman, maar iedereen noemde hem bij zijn artiestennaam en dat had hij ook het liefst. Nu hij er niet meer is, doemen herinneringen op aan deze geboren Gentenaar.

Toonmoment Museumatelier

door Anne-Greet Denolf

Vandaag was het zover: toonmoment van het museumatelier! Sinds september zijn ze aan de slag: 15 enthousiaste kinderen tussen 8 en 11 jaar werken elke woensdagnamiddag in het atelier in de Trommelstraat.

The Brothers Rose

door André De Poorter

De Brusselse broers Joseph, meestal Joe genoemd, en Alphonse Rose waren in hun tijd heel goeie jongleurs. Hun vader Jean was gehuwd met de halfzus van circusdirecteur Joseph De Jonghe, dus hun roots lag in het circus.

circusartiesten The Brothers Rose

Exotisch

door Johan De Vos

portret in woonkamer

Wintercircus

door André De Poorter

Tussen 1935 en 1939 huurde Gustaaf Demuynck regelmatig het Gentse Nieuw Circus, aan de Sint-Pietersnieuw- en Lammerstraat. In het voorjaar 1939 stelde hij er voor het laatst een circusprogramma samen met ondermeer de olifanten van Adolf Althoff, zoals blijkt op de foto.

2007-010-048

De zak van Sinterklaas

door Hanne Delodder

Het is de ochtend van 5 december. Piet maakt de zak van Sinterklaas klaar.

Man van het VTI, hartelijk welkom in ons midden!

door Hanne Delodder

Een groep leerlingen uit het VTI van Aalst bezocht de expo VOOR U GETEST op zoek naar inspiratie voor hun eindwerk. Na de rondleiding kwamen de 4e-jaars elektromechanica alles te weten over gebruiksaanwijzingen, kringloopwinkels, reclames en zelfgemaakte kroketten. Ze selecteerden elk een voorwerp uit de invasie van huishoudapparaten uit de jaren 50 en 60. Hun mannelijke blik op de expo opende onze ogen. Deze technische wonderjongens zullen de toestellen aan een grondige analyse onderwerpen.

hier niet aankomen