Het Huis van Alijn vernieuwt en is gesloten van 1.10 t.e.m. 15.12.2017 – meer info

januari 2011

Handjes

door Johan De Vos

kindje op doodsbed

125 jaar motorwagen

door Sarah Eloy
Trefwoorden:

Vandaag is het 125 jaar geleden dat Carl Benz de Motorwagen patenteerde. In Duitsland werd dus in 1886 de automobiel uitgevonden. Deze wagen had uiteraard nog weinig van doen met de auto’s van nu. Eigenlijk waren de eerste motorwagens letterlijk voertuigen met een ingebouwde motor waardoor ze zichzelf konden voortbewegen. Ze zagen er uit als kleine paardenkoetsen uit die periode, maar dan zonder paard.

bye bye super 8

door Sylvie Dhaene

Op 1 januari 2011 is het enige overgebleven Kodachrome laboratorium in de wereld gestopt met de ontwikkeling van de Super 8 film K 40. Dit was aanleiding voor filmmaker Johan Kramer om een eerbetoon te brengen aan de film met de mooiste kleuren van de wereld.

Circusaffiche

door André De Poorter

Deze affiche over het bezoek van Circus Minnaert aan Zulte dateert van 1958. Het was ook de laatste keer dat dit familiecircus mijn geboortedorp bezocht. Het jaar erop, na bezoek aan de Kortrijkse Paasfoor, keerde het gezelschap terug naar het winterkwartier in Gentbrugge en werd de tent definitief opgeborgen.

Moulinex komt terug

door Sarah Eloy

Vandaag kan je in De Standaard lezen dat keukenicoon Moulinex terug een plek wil veroveren in de Belgische keukens. Sinds de belangrijkste Franse producent van huishoudtoestellen in 2001 werd overgenomen door SEB, verloor het verder terrein in België. Nochtans was Moulinex decennialang een begrip, ook in ons land.

Alles verkeerd

door Johan De Vos

DIA-60-00089

MAD-BOYS

door Hanne Delodder

Het 6e leer jaar van de school ‘Ecole en couleur’ uit Vorst trekt voor een dagje apparatologie naar het Huis van Alijn. De Franstalige leerlingen ontwikkelen zich tijdens deze les Nederlands tot jonge apparatologen en reclamemakers.

Auto's overal

door Sylvie Dhaene
Trefwoorden:

Dit weekend opende het 89ste autosalon, en iedereen zal het geweten hebben. Ook de dagen ervoor kon je geen krant of tijdschrift openslaan of je zag paginagrote autoreclames, de één na de ander.

Proficiat Jean Gebruers!

door André De Poorter

Onlangs is Jean Gebruers van het Circus Rose-Marie Malter gehuldigd op het stadhuis van Gent. Als we zijn circuscarrière overlopen, is dat meer dan verdiend, want dit jaar wordt hij 75 jaar en hij is intussen ook 40 jaar circusdirecteur. Maar er is meer.

Plastic devotie

door Karel Cole

Vanaf het einde van de negentiende eeuw werd het plastic ook gebruikt voor het vervaardigen van goedkope devotionalia. In eerste instantie was dit celluloid, een goedkoper vervangmiddel van materialen zoals ivoor en parelmoer.

communie herdenkingsprent