Het Huis van Alijn vernieuwt en is gesloten van 1.10 t.e.m. 15.12.2017 – meer info

februari 2011

De Millecroquettes werd vooral in Vlaanderen en Nederland bekend, twee plekken in de wereld waar we vertrouwd zijn met kroketten, maar waar we ze toch helemaal anders eten. In Nederland wordt met ‘een kroket’ een vleeskroket bedoeld. Vandaag zijn de kroketautomaten in Nederland een vertrouwd straatbeeld.

In 1962 werd de ‘Millecroquettes’ voorgesteld op het ‘11de Internationaal Salon voor Uitvinders’. Deze uitvindersbeurs werd in Brussel georganiseerd van 9 tot 18 maart 1962 als ‘de belangrijkste tentoonstelling op gebied van technische nieuwigheden’. Meer dan 600 uitvinders toonden hier samen meer dan 1000 uitvindingen.

Kroket op zondag

door Hanne Delodder

In de aanloop naar de tentoonstelling VOOR U GETEST lanceerde het Huis van Alijn een oproep: Wie heeft een Millecroquettes in de kast of op zolder staan? De oproep werd enthousiast beantwoord door een honderdtal ‘krokettenmachine-eigenaars’. 

Kroketjes, het zijn dé feestelijke aardappelen. Op feestmenu’s in de 20ste eeuw vinden we aardappelkroketten bij het hoofdgerecht. Vol-au-vent, rosbief of tongrolletjes met kroketten waren klassiekers op huwelijks- en communiefeesten. Ze hoorden ook bij de kerstkalkoen en het nieuwjaarsdiner. In de jaren 60 kreeg het serveren van kroketten een nieuwe boost.

Het gebruik van de Millecroquettes blijkt vandaag eerder uitzondering. Diepvrieskroketten of zelfgemaakte kroketten bij de traiteur of slager hebben de ‘homemade kroketten‘ in sneltempo vervangen, met tijdswinst als grootste argument. Desondanks is Millecroquettes nog steeds een begrip. Omwille van herinneringen en vanuit nostalgische beweegredenen wordt het toestel door een grote groep mensen wél nog bijgehouden in de kast.

Naast het opsporen van de fabrikant en het verzamelen van informatie over dit vreemde keukenapparaat lanceerden we vragen naar het publiek: kent u dit toestel? Heeft u er eentje in huis? Heeft u het zelf gekocht of was het een cadeau? Gebruikt u het?

In de zomer van 2010 toerde de Alijn-Mobiel rond in Gentse wijken en vrolijkte buurt- en straatfeesten op. Elk wijkfeest kent een paar vaste ingrediënten, één ervan is een rommelmarkt. Het hoeft wellicht niet gezegd dat dit de ideale biotoop is voor medewerkers van het Huis van Alijn.

Millecroquettes: the movie (trailer)

door Huis van Alijn

Je Valentijn…

door Els Veraverbeke
Trefwoorden:

14 februari, Valentijn is de dag van de liefde! Velen kijken reikhalzend uit naar de komst van de postbode: liefdesbrieven en valentijnskaartjes worden vandaag massaal verstuurd. Ook in de bloemenwinkel of bij de confiserie is het drukker dan anders. Vorige week werd Valentijnsdag druk besproken in de pers. Is Valentijn nu vooral een nieuw commercieel feest of kent het een lange traditie?

Het is maar van plastic

door Karel Cole

Naar het einde van de jaren vijftig kwam de populariteit van het plastic in het gedrang door een afname van de kwaliteit. Ook devotionalia in kunststof die toen werden geproduceerd, tonen dit aan.

hier niet aankomen