Het Huis van Alijn vernieuwt en is gesloten van 1.10 t.e.m. 15.12.2017 – meer info

maart 2011

De bandrecorder, een sprekend familiealbum

door sander carels

We kennen het allemaal, dat gênante gevoel wanneer op een familiefeest een filmpje, waarin we in onze jonge jaren de zotste kuren uithalen, uit de oude doos wordt opgevist. Vaak tot groot jolijt van de rest van de familie. Vandaag wordt alles vastgelegd met de filmcamera. Maar ook de kinderen van de jaren 50 en 60 werden gevolgd door een soort Big Brother: de bandrecorder!

Slinger Singer naaimasjien

door Huis van Alijn

Slinger
       Singer
             naaimasjien
Hoort
    Hoort
       Floris Jespers heeft een Singernaaimasjien gekocht

De televisie verovert de huiskamer.

door thomas peeters
Trefwoorden:

Vandaag is de televisie alomtegenwoordig. Dit is echter niet altijd zo geweest. De opkomst van de televisie kende een gestaag proces. Het concept televisie, het uitzenden van bewegende beelden, ontstond in de jaren 20. Na veel technisch sleutelwerk werd een volwaardig medium begin jaren 40 aangeboden.

Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens

door Hannes Verdegem
Trefwoorden:

Het eerste wat velen horen wanneer ze ‘s morgens opstaan, is meestal het geluid van de wekker. Zo werd ik ook op een dag gewekt toen ik naar school moest en voor het eerst besefte dat dit apparaat er niet altijd is geweest. Dus vroeg ik mij af hoe dit toestel zo geniepig in ons leven was gekomen.

Knagende vragen

door Hanne Delodder
Trefwoorden:

De bezoekers van VOOR U GETEST kregen 5 maanden lang de kans om deel te nemen aan de GROTE ENQUÊTE van Prof. Dr. Paul Est. Met knagende vragen werden honderden deelnemers onder gasvuur genomen. De antwoorden werden gehakt, gepeld, gewogen en verwerkt tot hapklare informatie. Met dit wetenschappelijk verslag willen we u als lezer inzicht geven in het dagelijks apparaatgedrag van onze 21ste eeuwse-bezoeker. Wij hebben het graag voor u uitgezocht.

Circus Tondeurs

door André De Poorter

Deze prentkaart van omstreeks 1925 toont ons duidelijk de voorgevel van het Circus Tondeurs. In het midden bemerken we de uitbeelding van een meisje staande op de rug van een wit paard en daaronder de moeilijker leesbare tekst ‘Direction J. Tondeurs’.

Vrouwen in de kijker

door Els Veraverbeke
Trefwoorden:

Je kan er vandaag in de pers niet om heen: 8 maart is wereldwijd uitgeroepen tot ‘Internationale Vrouwendag’. Wereldwijd staat vandaag de positie van de vrouw in de kijker. Waarom op 8 maart? Dit herinnert aan een demonstratie van duizenden textielarbeidsters in New York. Op 8 maart 1908 trokken zij door de straten van de Big Apple om er betere werkomstandigheden, vrouwenkiesrecht en afschaffing van kinderarbeid te eisen.

Carnavalsgekte alom!

door Els Veraverbeke
Trefwoorden:

Zondag werd het startschot voor de jaarlijkse carnavalsfeesten gegeven. In heel wat steden trok een carnavalsstoet door de straten. Deze stoet is een hoogtepunt in het carnavalsgebeuren. Meteen is dit de start van de driedaagse carnavalsgekte. Aalst en Binche zijn alom bekend, maar ook in veel andere steden wordt carnaval uitgebreid gevierd. Zowel in binnen- als buitenland is carnaval een groot feest. Hoe carnaval gevierd wordt, varieert van stad tot stad, maar er zijn enkele vaste ingrediënten.

Koud bewaard is geld bespaard

door Bram Constandt

Al eeuwen probeert de mens zijn voeding zo goed mogelijk te bewaren. Sinds een 150-tal jaar worden we hierbij sterk geholpen door de koelkast. Over dé uitvinder van de koelkast is veel onenigheid. Eén ding is wel zeker: het eerste, industriële gebruik kaderde in het transporteren van vlees.

Bij het opsommen van enkele van de eerste elektrische toestellen op de markt, denken we spontaan aan stofzuigers, broodroosters en strijkijzers. Wisten jullie echter dat een van de eerste veelvuldig verkochte toestellen uit de 20e eeuw een... vibrator is? Jawel, reeds enkele jaren voor de stofzuiger en het strijkijzer op de markt kwamen, was de vibrator al in vele huizen aanwezig.

hier niet aankomen