Het Huis van Alijn vernieuwt en is gesloten van 1.10 t.e.m. 15.12.2017 – meer info

maart 2013

30 leerlingen/jongeren/fanfaristen

door Hanne Delodder

30 leerlingen waren een semester lang te gast in het Huis van Alijn. De lessen Woord van het 4e jaar Secundair Kunstinstituut (Ottogracht 4 – Gent) verplaatsten zich naar expo En avant, marche!

De laatste 10 jaar is er onmiskenbaar een groeiende belangstelling voor familie- en amateurfilm. Wereldwijd kiezen onderzoekers, archivarissen en kunstenaars resoluut voor een ontdekkingstocht doorheen de plooien van de filmgeschiedenis. Ook zo in Wenen. Daar organiseerde het Ludwig Boltzmann Institut für Geschichte und Gesellschaft op 22 en 23 maart onder de noemer 'Amateur Film Archeology', een tweedaagse internationale conferentie die enkele toonaangevende Europese onderzoekers van het domein samenbracht. Wij hadden de eer en het genoegen er bij te zijn.

NAAR HET CIRCUS

door Irene de la Tor...

We hebben allemaal beelden die in ons hoofd blijven. Foto's van onze kindertijd. Ik weet niet waarom ze er zijn, hoe ze zijn gemaakt, wie of wat hen kiest, maar daar zijn ze. En ze zullen altijd daar blijven. Eén van die beelden was uitgerekend in een circus.

De fanfare van blij en triestig

door Hanne Delodder

Een bijzondere fanfare.

Vrouwen bij 't muziek

door Els Veraverbeke

Ze verschijnen plotseling, in de binnentuin van het Huis van Alijn. De toeschouwers staan hen al op te wachten en beginnen spontaan te glimlachen. Ze beginnen te lopen in de tuin, pratend met het al blij publiek. Journalisten zijn er voor hen, om foto's te maken en iets schrijven. Ik ben er ook, om te observeren en te schrijven, maar misschien weet niemand het. Bees en Toes, de koninginnen van hun feestje. Het feestje is alleen van hen.

Purperstede

door Hanne Delodder

Muziekinstrumenten, uniformen, portretten, foto's en films uit het privé-archief van de Kon. Poperingse Harmonie kregen een plaats op En avant, marche! Bij een bezoek aan de expo verkent het blaaskorps de wereld van fanfares en harmonies vroeger en nu maar in het bijzonder zijn eigen geschiedenis.