Het Huis van Alijn vernieuwt en is gesloten van 1.10 t.e.m. 15.12.2017 – meer info

Bib Web Awards: Tijd voor 80 wint de Prijs van de Vakjury én een Zilveren Web Award

door Laurent De Maer...

Op 8 december 2014 reikte de Bibliotheekschool van Gent voor de derde keer de Bib Web Awards uit voor ‘verdienstelijke websites en toepassingen’ binnen de Vlaamse sector van bibliotheek-, documentatie- en informatiekunde. Het Huis van Alijn was genomineerd met het crowdsourcingsproject TIJD VOOR 80 en ging lopen met maar liefst twee prijzen: de Prijs van de Vakjury én een Zilveren Web Award.

BibWa2014

TIJD VOOR 80 ging na hoe musea via sociale media aan digitale collectievorming kunnen doen. Het project werd uitgezet op twee pijlers: online en digitaal verzamelen van content, gecombineerd met het stimuleren en creëren van online interactie via de inzet van sociale media. Het Huis van Alijn opteerde voor een thematische insteek, met als centraal thema de jaren 80. De website www.tijdvoor80.be werd een verzamelpunt, met bijbehorende blog en 80’s dashboard. In het najaar van 2013 werd een jaren 80-kamer opgezet in de permanente museumopstelling van het Huis van Alijn.

De vakjury van sociale media- en bibliotheekexperten deelde de eerste prijs voor het Huis van Alijn uit en prees TIJD VOOR 80 als “uniek in Vlaanderen”. In de woorden van jurylid Laure Van Hoecke klonk het als volgt: “Dit participatieve project benutte enorm de mogelijkheden van verschillende sociale media om informatie uit het publiek en de samenleving samen te brengen. Zo bracht iedereen samen de jaren 80 in beeld.” De prijs bestaat uit een originele tekening van Kamagurka en een erecertificaat. De vakjury was als volgt samengesteld: Lieselotte De Snijder van het Davidsfonds en auteur van “Wauw, hier leest men boeken”, pedagoog en jongerenkenner Pedro De Bruyckere, Wouter De Meester van Mediaraven, Ellen Vanderhoven van iMinds, softwareontwikkelaar en specialist nieuwe media Stefaan Lesage, Laure Van Hoecke van Linc vzw en Mediawijs.be en Rosemie Callewaert van iStoire.

TIJD VOOR 80 was genomineerd in de categorie ‘Iedereen doet mee’, waarin projecten die de nadruk leggen op participatie in de prijzen konden vallen. Binnen deze categorie kaapte het Huis van Alijn als klap op de vuurpijl een Zilveren Web Award weg. Ook deze ‘oorkonde’, zoals er op staat vermeld, zal een ereplaats krijgen in Studio Alijn, die overigens op de vorige editie van de Bib Web Awards ook al een Gouden Web Award in de wacht sleepte.   

Op de blog van de Bib Web Awards kunt u er het verslag van de feestelijke uitreiking op nalezen. Het volledige palmares staat hier.