Het Huis van Alijn vernieuwt en is gesloten van 1.10 t.e.m. 15.12.2017 – meer info

Circusvrouwen

door Marie Vandecaveye

 

Drie Belgische circusartiestes doen hun verhaal 

Sommige mensen bezitten zodanig veel expertise en ervaring rond een bepaalde ambacht of kunst dat men ze als ‘Living Human Treasure’ kan omschrijven. Het vastleggen en delen van hun kennis en verhalen is een goede manier om het immaterieel cultureel erfgoed levend te houden. Circuscentrum spreekt daarom over ‘Living Circus Treasures': waardevolle circusfiguren die een schat aan informatie met zich meedragen. Circuscentrum legt de getuigenissen van deze mensen op regelmatige basis vast en deelt ze online met de wereld.

Onlangs werd het verhaal van drie betekenisvolle vrouwen uit het Belgische circusverleden opgetekend: Patricia De Jonghe van circusfamilie De Jonghe en de zussen Jetty en José Van Lissum van Circus Johny.

Ook het Huis van Alijn heeft heel wat beelden van deze klinkende namen in zijn circuscollectie.

 

Patricia De Jonghe

 

Patricia De Jonghe

Van Circus Knie tot Circus Krone, van Noorwegen tot Zuid-Afrika: Patricia De Jonghe speelde overal. Eerst met haar familie bij Circus De Jonghe, later met De Chicky’s: Eugen Altenberger en Patricia’s man, de wereldberoemde witte clown, Bruno Stutz. Het Circuscentrum zocht Patricia (°1942) op bij haar thuis in Hofstade.

Het verhaal van Patricia De Jonghe

 

Circus De Jonghe in Congo, 1969                                 

 

José en Jetty Van Lissum

Circus Jhony: de naam doet bij sommige oudere circusliefhebbers misschien nog een belletje rinkelen. Dit familiecircus stopte in 1982 met rondreizen. Circuscentrum zocht de twee enige nog levende leden van Circus Jhony op in hun appartement in Aalst: de ondertussen 92-jarige Henriette “Jetty” Van Lissum en haar negen jaar jongere zus José. Met koffie en taart blikten zij urenlang terug op hun roemrijke circusverleden, de spectaculaire acts die ze uitvoerden en de tegenslagen die ze te verwerken kregen.

Het verhaal van José en Jetty Van Lissum

 

Circus Jhony in Geel, 1967

 

   

Promotiewagen van Circus Jhony 

 

Voltigeact Circus Jhony, 1968