Het Huis van Alijn vernieuwt en is gesloten van 1.10 t.e.m. 15.12.2017 – meer info

Gerda Dendooven tekent voor Pierke

door Huis van Alijn

Gerda Dendooven geeft met een tekening voor Pierke het officiële startschot voor een nieuw seizoen poppentheater. Nu zaterdag 4 oktober, na de eerste voorstelling, krijgen alle vriendjes een exemplaar mee naar huis om zelf in te kleuren. Gentse illustratoren tekenen voor Pierke!

Gerda Dendooven

Gentse illustratoren tekenen voor Pierke! Als eerste ging Jan Van Der Veken aan de slag. Gerda Dendooven nam de tweede tekening voor haar rekening en volgende in rij is Carll Cneut. Gerda Dendooven is geboren in Kortrijk maar woont sinds haar studies Vrije Grafiek, aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, in Gent. Ze begint verhalen in kindertijdschriften te illustreren. Daarna maakt ze snel naam als één van de beste illustratoren van Vlaanderen. Haar illustraties zitten vol absurde humor, maar blijven tegelijk heel herkenbaar. Door haar inleving in de wereld van kinderen en haar durf, verbeeldt ze op een heel persoonlijke manier de kinderheld van het Huis van Alijn.

Pierke van Alijn, zorgt elke zaterdag voor avontuur. Van 4 oktober tot 30 mei, van 14:30 tot 16:00. Tijdens de herfst-, kerst-, krokus- en paasvakantie is Pierke ook van de partij op woensdag. Wie graag de avonturen van Pierke en zijn kompanen wil volgen, kan de agenda raadplegen.

Na meer dan 500 voorstellingen in openlucht tijdens de Gentse feesten en 51 jaar wekelijkse voorstellingen op de museumzolder blijft Pierke springlevend en geliefd. Moeiteloos slaagt hij erin om kinderen jaren later én als ouder én grootouder te blijven bekoren. Deze familievoorstellingen brengen generaties samen en duizenden Gentse kinderen groeien met Pierke op. Voor sommige kinderen is Pierke vaak ook de eerste fijne kennismaking met het museum. Ook dat is een verdienste van de poppenspelers. Enthousiasme voor cultuur begint hier bij Pierke! De vrijwilligers die sinds de oprichting in 1942 deze traditie in ere houden om dit Gents erfgoed met duizenden te delen verdienen ons respect. Week na week zorgen spelers, kostuummakers, tekst schrijvers, schilders, techniekers, poppenmakers en zaalmedewerkers ervoor dat Pierke blijft leven en begeesteren. Naast de passie voor het spel en de traditie hebben ze ook de alertheid om niet al leen achterom te kijken en te teren op successen uit het verleden, maar kijken ze ook vooruit. Dat creativiteit, durf, goesting, een goed verhaal en connectie met vandaag belangrijke sleutels zijn tot vernieuwing wordt hier moeiteloos bewezen.

Wil je Pierke volgen op Facebook? Dat kan! Tijdens de Gentse Feesten 2013 bracht Pierke zelf de primeur en lanceerde hij zijn fanpagina. Een jaar later is de kaap van 500 vriendjes overschreden. Op naar nog meer vriendjes! .