Het Huis van Alijn vernieuwt en is gesloten van 1.10 t.e.m. 15.12.2017 – meer info

HIER IS ARNOLD!

door Hanne Delodder

Arnold Vander Haeghen op fotofestival '80 Days of Summer'

Gent heeft er een festival bij: van vrijdag 12 juni tot zondag 30 augustus kan je overal in de stad foto’s bekijken van nationale en internationale fotografen. '80 Days of Summer' omvat 10 locaties, 27 tentoonstellingen met werk van meer dan 20 fotografen.  Wie een ticket koopt, heeft 80 dagen de tijd om alle locaties te bezoeken. Er hangen ook enkele foto’s in de publieke ruimte, zo schittert in de monumentale inrijpoort en binnentuin van Veldstraat nr. 82 het werk van Arnold Vander Haeghen.

Arnold, telg van de bekende Gentse drukkersfamilie Vander Haeghen, was naast uitgever en drukker ook een gepassioneerd amateurfotograaf. Hij fotografeerde mensen op straat, in hun dagelijkse doen en laten: spelende kinderen, flanerende dames aan zee, handelaars op marktpleinen, kermisgangers en betogers. De meeste van zijn foto’s maakte hij tussen 1889 en 1913. In het Huis van Alijn worden een achthonderdtal van zijn glasplaten bewaard. Het digitaliseren van deze unieke collectie in 2005, n.a.v. de een foto-expo ‘Het Gent van Arnold Vander Haeghen’, maakte de beelden voor iedereen makkelijk toegankelijk en beschikbaar. Ook tien jaar later blijft zijn straatfotografie avant-la-lettre opvallend populair. Een tijdloos fotoboek met teksten van Johan De Vos en een reeks postkaarten en bladwijzers met reproducties zijn tot op vandaag gegeerde producten in de museumshop.

Op de expo 'Terug van de kermis' toont het Huis van Alijn vanaf 28 juni het werk van Arnold als kermisfotograaf. Samen met een 200-tal andere beelden verzamelt deze expo kermissouvenirs uit het fotoalbum. In de fotobarak, in het fotoschietkraam of met een losse klik op straat, de kermisbezoeker liet zich portretteren. Sinds 12 juni zet dus ook '80 Days of Summer' dit opmerkelijk en indringend beeldmateriaal in de kijker. Ook daar is Arnold! De expo ‘Arnold was here’ is van maandag tot zondag doorlopend te bekijken in Veldstraat 82. Wie nog meer wil zien kan een ruime selectie bekijken op de Flickr-acount van STUDIO ALIJN. De volledige collectie is bovendien raadpleegbaar op erfgoedinzicht.be

Welke Gentse locaties heeft Arnold hier gefotografeerd? Waar was Arnold? Raad en reageer op ons Facebook-fotoalbum en maak kans op een foto-boek! De snelste wint!