Het Huis van Alijn vernieuwt en is gesloten van 1.10 t.e.m. 15.12.2017 – meer info

Week van de vrijwilliger

door Marie Vandecaveye

 

Dankjewel aan al onze vrijwilligers!

In het Huis van Alijn zijn vrijwilligers van onschatbare waarde. Vanuit een oprechte betrokkenheid en engagement matchen we de passie van de vrijwilliger met de museumwerking, zodat beide fundamenteel verstevigd en verrijkt worden.

 

TWEE ALIJN-VRIJWILLIGERS IN DE KIJKER

 

LUC DEPREEUW

Een man die de afgelopen jaren belangrijk is geweest voor de filmcollectie van het Huis van Alijn is Luc Depreeuw. Hij is al een viertal jaar actief als vrijwilliger in het museum. Zijn passie voor film in combinatie met zijn materiaalkennis, technische kennis en opleiding als filmmaker, maakt van hem de geknipte persoon om te werken met de collectie home movies. Toen hij op pensioen ging , was Luc op zoek naar een zinvolle tijdsbesteding. In 2012 bood hij zich spontaan aan als vrijwilliger om de films uit de collectie van het museum te visioneren en de filmcamera’s en projectoren na te kijken en verdiepend te registreren. Sindsdien heeft hij zo al heel wat werk verzet.

Als student volgde Luc een opleiding als filmtechnieker (cameraman) aan het NARAFI in Brussel. In plaats van een filmcarrière te beginnen nam hij de zaak van zijn vader over, een fotohandel in Antwerpen. In de zaak lag de nadruk op smalfilm en daarin heeft Luc zich dan ook gespecialiseerd. Daarnaast heeft hij altijd zijn gezin gefilmd. Zijn indrukwekkende persoonlijke collectie home movies heeft hij volledig gevisioneerd op de visietafel in Studio Alijn om ze daarna te digitaliseren en te monteren tot drie films, voor elk van zijn kinderen één, de film van hun leven.

Luc ervaart in zijn vriendenkring en familie dat veel mensen thuis nog filmpjes hebben liggen, maar die kunnen ze moeilijk bekijken omdat hun projectoren in slechte staat of zelfs kapot zijn. Zo kunnen ze ook geen selectie maken voor digitalisatie. Volgens Luc is de evolutie in analoge film zeer snel gegaan. Ineens lijkt alles waardeloos en niet meer bruikbaar. Maar gelukkig is hij zeer bedreven in het repareren van oude film- en diaprojectoren en zijn vrienden en kennissen maken daar gretig gebruik van, net als het Huis van Alijn.

 

KAREL COLE

Karel Cole is een veelzijdig man. Hij werkte jarenlang in de speelgoedbranche en heeft daarnaast nog vele andere passies: Plastics en bakeliet, fotografie, het Lam Gods en kunst van Dick Bruna, Christo & Jeanne-Claude, Dan Van Severen en De Vlaamse Primitieven. Karel is een 8-tal jaar actief als vrijwilliger in het Huis van Alijn, maar hij is er al veel langer mee verbonden. Hij kent het museum sinds de kabouteractie in 2001. Via de oproep ‘Gezocht: bewegend beeld’ kwam hij enkele jaren later met zijn filmpjes terecht in de bureau van medewerkers Sarah en Greet. Hij raakte gefascineerd door een strijkijzer dat daar stond. Karel begon direct te vertellen over zijn eigen collectie bakeliet. Het duurde niet lang vooraleer hij daarvan enkele stukken aan het museum schonk en bleef in nauw contact over alles wat met bakeliet te maken had.

In 2007 vond Karel dat het tijd was om met zijn bakelietcollectie naar buiten te komen: het was toen immers 100 jaar geleden dat het patent op bakeliet was aangevraagd door Leo Baekeland in Amerika (1907). Hij stapte met zijn voorstel voor een tentoonstelling naar Sylvie Dhaene, een expo geïntegreerd in de collectie van het museum waarbij plastics en bakeliet geaccentueerd zouden worden. Karel werkte mee aan de communicatie rond de expo, tijdens de Gentse Feesten gaf hij rondleidingen. Hij was curator en gastheer van de tentoonstelling en werd bij alle facetten van de museumwerking betrokken. Het was een intense samenwerking die gelukkig geen abrupt einde kende. Karel bleef als vrijwilliger en koppelde zijn passie voor fotografie aan het museumwerk. Hij begon met het fotograferen van de collectie voor gebruik in het registratiesysteem. Het in beeld brengen van de collectie is ook een belangrijke stap in het digitaliseren van de collectie. Voor Karel is het een manier om ongelooflijk veel dingen te ontdekken waarover hij vaak ook verder opzoekingen doet. Hij houdt van de unieke werksfeer, van samen aan iets te werken. Sinds meer dan een jaar is hij ook in het MIAT actief. Hij fotografeerde er de nieuwe aanwinst bakeliet. Karel heeft ook een eigen website: www.juliensart.be

 

Ontdek hier ons volledige vrijwilligersbeleidsplan

Ook FARO heeft oog voor onze vrijwilligers. Bekijk p122 van hun publicatie 'Geweldig en gewild' met 50 praktijkverhalen over vrijwilligerswerk in de erfgoedsector. 

 

Zin om ook huisvrijwilliger te worden? Contacteer ons via info@huisvanalijn.be of 09/235 38 00 en we nodigen je snel uit voor een gesprek!

hier niet aankomen