Het Huis van Alijn vernieuwt en is gesloten van 1.10 t.e.m. 15.12.2017 – meer info

Blog

RSS
 • DE ZESDAAGSE zoekt jouw verhaal!

  door Wouter Luttens

  Van 17 t.e.m. 22 november viert de Z6sdaagse van Gent de 75ste editie in het Kuipke! Samen met Radio 2 gaan we op zoek naar unieke momenten uit de rijke geschiedenis. Maak met je verhaal kans op een exclusieve VIP-behandeling tijdens de Z6sdaagse...

 • Op donderdag 15 oktober 2015 is het Huis van Alijn gastlocatie en partner voor een ontmoetingsmoment van het Fonds Vrijetijdsparticipatie

 • Tijd voor 80 Soirée

  door Laurent De Maer...
  Trefwoorden:

  Gisterenavond was het druk in het Huis van Alijn. Drie maanden na de lancering van ons crowdsourcingsproject Tijd voor 80 waren we benieuwd naar de reacties van mediaprofessionals, persmensen en bloggers. Hoe konden we dit beter te weten komen dan tijdens een heuse 'Tijd voor 80 Soirée'?

 • New Times Revisited

  door Laurent De Maer...

  Een delegatie van het Huis van Alijn vertrok, treinstaking of niet, vorige donderdag richting Birmingham voor de tweedaagse internationale conferentie New Times Revisited: society, culture and politics in the long 1980s. Ter voorbereiding van ons 'Tijd voor 80'-programma staken we het Kanaal over om inspiratie op te doen, onze valiezen tot barstens toe gevuld met Alijn-parafernalia en 80s-materiaal om ter plekke uit te delen en de Britse academische wereld voor eens en altijd van ons bestaan op de hoogte te brengen.

 • Reageren - participeren

  door Merlijne Marell

  Het is mooi om bezoekers te zien reageren op mijn muurillustratie in het Huis van Alijn. Het liefst hing ik stiekem een cameraatje of een dictafoon in de buurt, om alle reacties op te vangen.

 • MARBLE workshop 8 en 9 april

  door Laurent De Maer...

  MARBLE workshop - filmzolder

 • Avondshoppen in Gent, het staat bij velen in de agenda met stip aangeduid. Bloemen zijn het centrale thema van deze editie. En dat geeft de kans Gent anders te leren kennen. Natuurlijk heeft Gent een rijke traditie als bloemenstad. De azalea is symbool voor de stad en regio geworden en nog altijd genieten de vijfjaarlijkse floralieëen grote publieksbelangstelling. Ter gelegenheid van deze avondshopping is Orchideeënkwekerij Petrens & Co te gast in het Huis van Alijn.

 • Museumnacht 2011

  door Huis van Alijn

  Fotoverslag van Museumnacht 2011 in het Huis van Alijn

 • Deze week is reeds de laatste week van de expo Trots op mijn auto. We kijken met een zeer goed gevoel terug op deze tentoonstelling. Honderden mensen, van over heel Vlaanderen, brachten samen zo’n 800 foto’s naar het museum. 

 • Op zoek naar de kleine parfumeur

  door Anne-Greet Denolf

  Zaterdag 19 februari namen 4 proefkonijntjes deel aan de eerste workshop parfum maken. Onder de deskundige leiding van parfumière Lieve verkenden ze de wondere wereld van het parfum.

 • Kroket op zondag

  door Hanne Delodder

  In de aanloop naar de tentoonstelling VOOR U GETEST lanceerde het Huis van Alijn een oproep: Wie heeft een Millecroquettes in de kast of op zolder staan? De oproep werd enthousiast beantwoord door een honderdtal ‘krokettenmachine-eigenaars’. 

 • MAD-BOYS

  door Hanne Delodder

  Het 6e leer jaar van de school ‘Ecole en couleur’ uit Vorst trekt voor een dagje apparatologie naar het Huis van Alijn. De Franstalige leerlingen ontwikkelen zich tijdens deze les Nederlands tot jonge apparatologen en reclamemakers.

 • Toonmoment Museumatelier

  door Anne-Greet Denolf

  Vandaag was het zover: toonmoment van het museumatelier! Sinds september zijn ze aan de slag: 15 enthousiaste kinderen tussen 8 en 11 jaar werken elke woensdagnamiddag in het atelier in de Trommelstraat.

 • De zak van Sinterklaas

  door Hanne Delodder

  Het is de ochtend van 5 december. Piet maakt de zak van Sinterklaas klaar.

 • Museumnacht

  door Anne-Greet Denolf
  Trefwoorden:

  De filmprojectoren staan opgesteld in het museum, de 2 nieuwe kortfilms van Ellen Vermeulen en Nathalie Teirlinck spelen op onze filmzolder, Prof. Paul Est staat paraat bij de tentoonstelling ‘Voor u getest’ en de vrijwilligers warmen de gluhwein op in het museumcafé. Onze binnentuin is prachtig wit, de tuinkaarsjes branden en we zijn er klaar voor: de 4de museumnacht kan van start gaan!

 • Tiny viert feest

  door Els Veraverbeke
  Trefwoorden:

  Vandaag opent de 74ste boekenbeurs haar deuren. Een tafereel dat je jaarlijks ziet, zijn de massa kinderen die zich gezellig nestelen in de verschillende standen. Met een boekje in een hoekje, zeg maar. De ouders halen dan enkele uren later hun kinderen op, met hoofden vol nieuwe verhalen. Bij de stand van de uitgeverij Casterman zal je ongetwijfeld heel wat Tiny-lezertjes vinden. Recent verscheen 'Tiny en de mysterieuze prins’ in de boekhandel. Dit boek is het 60ste Tiny-album. De geestelijke vader van Tiny is Marcel Marlier. Hij viert dit jaar zijn 80ste verjaardag. Dubbel feest dus!

 • Workshop ’t Is vakantie

  door Marijke Loozen

  Een luisterverhaal maken gebeurt niet in één vingerknip. En daar weten de 33 leerlingen uit het vierde en vijfde leerjaar van De Toverberg in Sint Amandsberg inmiddels alles van! Ze bezochten op 24 september de tentoonstelling 't'is Vakantie' en gingen de hele dag aan de slag met beeld en geluid...

 • Nog een snoepje?

  door Hanne Delodder
  Trefwoorden:

  De snoepen uit grootmoeders tijd zijn toch wel de lekkerste. We bewaren er dan ook een mondvol zoete, zure, munt- of andere herinneringen aan. Snoep met een traditie dus. Journalisten Robert Declerck en Margit Sarbogardi gingen ernaar op zoek en schreven voor jonge en oude snoepers een lekker nostalgisch boek over onze snoeptradities. Davidsfonds uitgeverij stelde het boek ‘Nog een snoepje?’ op 29 september in het Huis van Alijn aan de pers voor.

 • Op een nacht kwam Hendrik van Alijn langs het slaapkamerraam van Marieke gevlogen. “Hé, pssst! Slaap je al? Ik zoek iemand om een beeldend atelier te starten in mijn museum” zei Hendrik. “Nou, daar heb ik wel zin in.” zei Marieke. Toen vloog Hendrik naar de Academie voor Beeldende Kunsten. Ook de directeur vond het een uitstekend plan. En zo geschiedde.

 • De lucht in!

  door Hanne Delodder

  Een Gentse cultuurmarkt,  een zoektocht naar Millecroquettes, een grote fles helium, een doos met ballonnen en een Alijn-Mobiel.