Het Huis van Alijn vernieuwt en is gesloten van 1.10 t.e.m. 15.12.2017 – meer info

Collectie online

Door de omvang van de museumcollectie kan slechts een deel ervan permanent of tijdelijk in tentoonstellingen worden getoond. Het grootste deel wordt bewaard in het museumdepot of in het digitale archief. Omdat wij u nog meer van onze collectie willen tonen, kiest het museum resoluut voor digitalisering. Dit laat ons toe om collectiestukken, foto's en films online te presenteren. We doen dit op verschillende manieren en langs verschillende kanalen. We zetten ze voor u op een rijtje.

MUSEUMDATABANK

Wij inventariseren onze collectie sinds 2002 via een geautomatiseerd registratiesysteem Adlib Museum Plus. Deze databank is de basis van het collectiebeheer. Ze wordt door de collectieregistratoren en de wetenschappelijke medewerkers gevuld. Elk collectie-item dat wordt geregistreerd heeft een uniek nummer en een foto. Verder worden contextinformatie over de items en informatie over de verwerving, de toestand, de standplaats en andere nuttige gevens genoteerd. Elke item krijgt zo een fiche. Vanuit deze databank wordt vertrokken voor de online ontsluiting van de collectie. Bezoekers aan het kenniscentrum kunnen deze databank op afspraak raadplegen.

Op dit moment zijn er twee kanalen die u toelaten om online de museumcollectie te leren kennen:

ERFGOEDINZICHT.be

Erfgoedinzicht.be maakt het cultureel erfgoed in Oost- en West-Vlaanderen virtueel toegankelijk. Op deze website kan u snuisteren in de collecties van de deelnemende musea. Elke bezoeker kan er ook weetjes, herinneringen en verhalen toevoegen aan de objecten.

HUISVANALIJN.be

De website van het Huis van Alijn laat ons toe te experimenteren met het ontsluiten van de museumcollectie. In de drie hoofdrubrieken BEZOEK, ONTDEK en DOE MEE komt de collectie prominent naar voren en zijn objecten, foto's en films fundamentele pijlers. U vindt ze bijvoorbeeld in de museumkamers en in het tentoonstellingsarchief (BEZOEK). U ontdekt ze wanneer u zich wil verdiepen in een aantal deelcollecties (ONTDEK) en uiteraard in de Alijn-Blog (DOE MEE). De museumcollectie is onze inspiratiebron.

De site is opgebouwd als een rich-media verhaal, met veel beeld en video. Door de sociale toepassingen willen we u, gebruiker en bezoeker (van zowel de site als het museum) veel actiever betrekken bij de site.

U kan zelf uw favoriete collectie samenstellen en bewaren in 'MIJN MUSEUM' . U kan commentaar geven (REACTIE TOEVOEGEN), collectie-items van een trefwoord voorzien (TAG TOEVOEGEN), delen met anderen (SHARE) of embedden in uw eigen blog(s). Er is ook een integratie in bestaande sociale netwerken, zoals Youtube, Flickr en Facebook. De site laat ook toe dat u artikels, collectie-items etc kan printen en doormailen.

Kortom, indien u dat wenst, wordt u co-producent van het Huis van Alijn!

hier niet aankomen