Het Huis van Alijn vernieuwt en is gesloten van 1.10 t.e.m. 15.12.2017 – meer info

Studio Alijn

>> download flyer Studio Alij

Studio Alijn is de bibliotheek en het documentatiecentrum van het Huis van Alijn. Als museum over de cultuur van het dagelijk leven in de 20ste eeuw is het materiële en immateriële erfgoed van alledag ons vakgebied.Iedereen die een beroep wil doen op onze expertise kan in Studio Alijn terecht met zijn vraag. Studio Alijn is toegankelijk voor organisaties uit het culturele erfgoedveld én ver daarbuiten. Ook studenten, productiehuizen, uitgeverijen, ontwerpers en liefhebbers van het erfgoed van alledag zijn welkom.

In Studio Alijn kan u na afspraak

  • boeken, vaktijdschriften en documentatie raadplegen
  • object- en beeldcollecties digitaal doorzoeken
  • documentaire collecties (drukwerk zoals affiches, reclamefolders, kookboekjes, menukaarten, geboorte- en huwelijksaankondigingen, ...) bekijken
  • het digitaal foto- en familiefilmarchief ontdekken
  • audio-opnames beluisteren
  • super8 en 8mm films visioneren

Studio Alijn is ook een creatie- en inspiratieplek. Iedereen kan een bijdrage leveren tot het uitbouwen, onderzoeken en documenteren van de museumcollectie. Studio Alijn verzamelt actief foto's, familiefilm, objecten, documenten en verhalen uit het dagelijks leven in de 20ste eeuw.

Ontdek meer over onze collecties via ONTDEK. Neem een kijkje in het FOTOALBUM, duik in het FILMARCHIEF, laat je verleiden in het RECLAMEARCHIEF, luister naar fragmenten uit de TAALKAMER, maak kennis met de CIRCUSCOLLECTIE en verneem alles over het project SUPERTAGGER.

Op www.erfgoedinzicht.be kan u een kijkje nemen in de museumcatalogus.
Via www.cageweb.be kan u de boekencatalogus raadplegen.

 

Contacteer ons via T 09 235 38 00 of studio@huisvanalijn.be

 

Opgelet! Het Huis van Alijn vernieuwt en is gesloten van 1 oktober t.e.m. 15 december 2017. Het voltallige museumteam werkt mee aan deze vernieuwing. Studio Alijn is daarom tijdens de sluitingsperiode van het museum beperkt toegankelijk. Steeds na afspraak via studio@huisvanalijn.be.

 

REMINISCENTIE 'MARCEL EN MADELEINE'

Naast de geleide wandeling Marcel en Madeleine, stelt Studio Alijn de museumcollectie en thematische pakketten digitaal ter beschikking aan de zorgsector: 

 

Museumcollectie

Studio Alijn biedt de museumcollectie digitaal aan voor ergotherapeuten en andere zorgverleners. Hiermee kunnen zij in hun eigen praktijk aan de slag en creatieve activiteiten organiseren.

Een selectie van museumvoorwerpen, affiches en foto's uit het digitaal fotoalbum kan je bekijken en downloaden via www.flickr.com/photos/studioalijn/albums

Wil je in de volledige digitale collectie van het Huis van Alijn snuisteren? Maak een afspraak via studio@huisvanalijn.be

 

Aanvullend: boek 'De schat van je leven. Herinneringen ophalen met mensen met dementie'

Herlinde Dely, onderzoekscoördinator van het Kennispunt Mantelzorg van de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) schreef het boek 'De schat van je leven. Herinneringen ophalen met mensen met dementie'. N.a.v het boek creëerde het museum een nieuw aanbod voor personen met dementie en hun mantelzorgers. Het boek neemt je mee in de belevingswereld van mensen met dementie. Het biedt je concrete handvaten om hun levensverhaal in het dagelijks leven te verwerven. Hoe lees je hen voor? Waarom is muziek zo belangrijk? Het boek is geschreven voor mantelzorgers, maar is ook zeer bruikbaar voor professionele zorgverleners en vrijwilligers.

De gelijknamige website www.deschatvanjeleven.be geeft je toegang tot honderden foto's, bewegend beeldmateriaal en filmpjes die je zin geven om onmiddellijk aan de slag te gaan.

Te koop in de museumshop aan € 33,90