Het Huis van Alijn vernieuwt en is gesloten van 1.10 t.e.m. 15.12.2017 – meer info

De Collectie

Het Huis van Alijn heeft een uitgebreide en rijke verzameling.

Aan de basis ligt de oprichting van het Museum voor Folklore in 1932. Het verzamelbeleid kende in de afgelopen decennia verschillende accenten. De collectie wordt nog dagelijks uitgebreid en omvat duizenden objecten, documenten, foto's en (amateur)films die het dagelijks leven in de 20ste eeuw documenteren. Achter en voor de schermen werken we aan het behoud, de studie en presentatie van de collectie. De collectie telt duizenden stuks en wordt ingedeeld in drie grote categorieën. Deze schatkist is de bron waaruit we putten voor tal van projecten, zowel in het museum als online. We laten u graag meekijken en ontdekkingen doen.

Meer over de collectie

collectie speelgoed

Speelgoed

De speelgoedcollectie telt vandaag ongeveer 2000 objecten. Ze is geregistreerd en onderverdeeld in deelcollecties: poppen, creatief speelgoed, duw- en trekspeelgoed, mechanisch speelgoed, optisch speelgoed, constructiespeelgoed, puzzels en gezelschapsspellen.

Andere collecties

  • In 2011 voerde het Huis van Alijn in opdracht van het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media een pilootproject rond crowdsourcing en social tagging uit.
  • Het Huis van Alijn heeft een passie voor het circus. In de museumcollectie worden circusaffiches, kostuums, attributen en foto’s van Belgische circusartiesten en circussen bewaard.
  • Het huwelijk is een belangrijk ritueel in de levenscyclus. In de collectie van het Huis van Alijn worden voorwerpen, foto’s en familiefilms bewaard die illustreren hoe het huwelijksritueel in de loop van de 20ste eeuw is geëvolueerd.
  • Sinds de opbouw van een volkskundige collectie in 1926 vonden tientallen poppenspelpoppen een nieuw onderkomen in het Folkloremuseum. Vaak werden ze geschonken door spelers van Gentse poppentheaters waarvan het doek definitief was gevallen. In totaal omvat de collectie poppenspel nu zo’n 200 poppen en tal van foto’s over de vroegere poppentheaters.
  • Tot ver in de 20ste eeuw was de impact van de katholieke religie op het dagelijks leven in Vlaanderen groot. Kerkelijke rituelen begeleidden de belangrijke overgangsmomenten in een mensenleven. Naast de katholieke regels was er veel volksgeloof dat het dagritme van de mens mee bepaalde.
  • Herken je deze coureurs? Bekijk hier de ongekende beelden. Herken jij de renners, de piste, de wedstrijd in deze foto’s?